Progresszív lencsék

40 éves kor felett a szem fokozatosan elveszti természetes alkalmazkodóképességét, az apróbb betűk összemosódnak, az olvasnivalót egyre távolabbra kell tartanunk a szemünktől, hogy élesen lássuk. Ez a teljesen természetes folyamat, amely előbb-utóbb minden embernél bekövetkezik, a “presbyopia”, „időskori távollátás” vagy „öregszeműség”. Ilyenkor válik szükségessé az első olvasószemüveg, vagy akiknek távolra is szükséges látáskorrekció, azok számára a multifokális (vagy más néven progresszív) szemüveglencse.

Mi a különbség az egyfókuszú és a többfókuszú szemüveg lencsék között?

A bifokális, trifokális és a multifokális (pr ogresszív) szemüveglencséknek többfókuszú szemüveglencse az elnevezése. Ezeket a szemüveglencséket úgy kell elképzelni, mintha több egyfókuszú szemüveglencséből készítenénk egyet, aminek távolra és közelre más-más az erőssége. A többfókuszú szemüveg segítségével helyettesíthetünk tehát egy közelre és egy távolra használt szemüveget.

Mi a különbség a bifokális és a multifokális szemüveglencse között?

A bifokális szemüveg lencse:

  • A közeli és távoli rész között éles válaszvonal van, ami képugrást okoz, ezáltal megnehezíti mindennapjainkat. (pl. lépcsőn való közlekedés, főzés, barkácsolás, kirakat nézegetés stb.)
  • Az éles választóvonal nem esztétikus, ráadásul árulkodik viselője életkoráról.
  • A bifokális szemüveg munkatávolságra nem ad megfelelő korrekciót (60-100 cm), tehát olvasni tudunk vele, de már a számítógép képernyőjét adott esetben nem látjuk vele.


A multifokális szemüveg lencse (progresszív szemüveglencse)

  • A multifokális szemüveg a távolitól az olvasó részig folyamatosan változó dioptriaérték miatt minden távolságra biztosítja az éleslátást.
  • Nem kell folyamatosan cserélgetnünk távoli és olvasó szemüvegeinket.
  • A multifokális szemüveglencsénél nincs zavaró és jól látható válaszvonal és képugrás, mint a bifokális szemüvegnél.
  • A multifokális szemüveg segítségével úgy láthatunk, és úgy is nézhetünk ki, mint fiatalabb korunkban.


Minden üzletben mást ajánlanak, melyik multifokális szemüveglencse lesz a legmegfelelőbb számomra?

A multifokális szemüveglencse kínálat majdnem olyan széles, mint az autók kínálata. Léteznek általános, egész napos használatra tervezett multifokális lencse típusok, amelyek természetesen árban és minőségükben jelentősen eltérhetnek egymástól. A multifokális lencséknél a távoli és közeli dioptria közti átmenet egy úgynevezett látócsatornában kerül kialakításra, melynek szélességét a gyártók évről évre korszerűbb technológiákat alkalmazva növelik. Az optikákban kaphatók szélesebb látócsatornájú, frissebb fejlesztésű, könnyebben megszokható multifokális szemüveglencse típusok magasabb áron, de megtalálhatóak korábbi technológiával készült multifokális lencsék is alacsonyabb áron. Igénye és pénztárcája szerint válogathat a különböző multifokális szemüveglencse típusokból, ebben természetesen szívesen segítünk Önnek szakértelmünkkel. Kaphatóak még speciális célra ajánlott multifokális szemüveg típusok is, pl. számítógép-képernyő előtti munkához kifejlesztett speciális szemüveg (munkaszemüveg), de létezik kimondottan vezetéshez alkalmas progresszív szemüveg is. Érdemes márkás, minőségi multifokális szemüveglencsét választani, melyekhez ún. megszokási garancia is társul.

Milyen módon lehet egy multifokális szemüveg személyre szabott?

A multifokális szemüveg többféle módon lehet személyre szabott. Egyedi lencsekialakítás, amelynél a gyártó figyelembe veszi a multifokális lencse legyártásakor a kiválasztott szemüvegkeret adottságait és illesztési paramétereit, ezáltal a lencse vékonyabb és esztétikusabb lesz. A páciens viselési szokásainak (felhasználás, életmód, hobbi) figyelembe vételével, annak fiziológiás igényeire tervezik meg és gyártják le a multifokális lencsét. Üzletünkben a japán Hoya gyár egyik legmodernebb berendezésének, a VisuRealnak segítségével, tizedmilliméteres pontossággal tudjuk megmérni a multifokális szemüveglencse illesztési adatait.

Drágának mondhatjuk-e a multifokális szemüveget?

A kérdés az: mihez képest? Ha összeadjuk, hogy távoli, olvasó és munkaszemüvegünk külön-külön mennyibe kerülne, már egyáltalán nem biztos, hogy nagyon drágának találjuk a végösszeget. Mindehhez párosul egy hihetetlen kényelem, hogy szemüvegeinket nem kell állandóan cserélgetni. A multifokális szemüveglencse esetében fokozottan igaz, hogy a jót, a drágábbat könnyebb megszokni! A multifokális szemüvegek esetében a szélesebb látócsatornával rendelkező lencsék magasabb árkategóriájúak, mint a keskenyebb látócsatornával bíró társaik. A látásunkon nem éri meg spórolni, mert az információk több, mint 80%-a a szemünkön keresztül jut el hozzánk mindennapjainkban! Az optikánkban gyakran elhangzó „Mennyibe kerül Önöknél egy multifokális szemüveg?” kérdésre ugyanúgy nem lehet egy számmal felelni, mint az autókereskedőnél a „Mennyibe kerül egy autó?” kérdésre. Már egy szemüveglencse gyártó cég is legalább 4-5 féle általános használatú, és többféle speciális multifokális szemüveglencse ajánlatot kínál katalógusában. A legkorszerűbbek a teljesen egyedi, a használati szokásokhoz és az adott keret beállításaihoz alkalmazkodó multifokális szemüveglencse megoldások.

Könnyű megszokni a multifokális szemüveglencsét?

A multifokális szemüveglencse egyszerre több szemüveget is helyettesít, így a megfelelő látáskomfort eléréséhez szükség lehet egy kis időre. A megfelelő válasz, hogy a multifokális szemüveget nem megszoknunk kell, hanem meg kell tanulnunk használni. Kicsit olyan ez, mint a biciklizés, ha egyszer megtanulja az ember, onnan már teljes biztonsággal tudja használni a multifokális szemüveget és szinte észrevehetetlenné válik a használata a mindennapokban.

Miből áll a tanulási folyamat a progresszív szemüveglencse esetében?

Állandóan viselnünk kell új multifokális szemüvegünket, legjobb reggeltől estig, és semmiképp se cserélgessük régebbi szemüvegeinkkel! Ez nagyon fontos, mert így van esélye az agyunknak elsajátítani új szemüvegünk használatát. Távolra nézéskor a progresszív szemüveg felső részén, a távoli korrekció dioptriáját használjuk! Közelre úgy fogunk jól látni multifokális szemüvegünkkel, ha változatlan fejtartás mellett a lencse alsó részén a közeli dioptriát használjuk! A távoli és közeli rész közötti köztes vagy átmeneti részben (a „csatornában”) minden távolságra találunk éles részt a multifokális lencse felületén, kissé fel-le mozgatva fejünket. (Ez a tanulási folyamat része, amíg automatikussá nem válik a fejmozgatás.) Oldalra tekintve (túlhaladva az éleslátást biztosító részen) homályossá válik a kép, ezt a fej megfelelő utána fordításával igazíthatjuk ki. (Később ez is automatikussá válik.)

Mennyi időbe kerül, mire teljesen „elsajátítom” a progresszív lencse használatát?

Ez a tanulási folyamat teljesen egyedi, egyeseknél néhány óra múlva természetessé válik a progresszív szemüveglencse használata, másoknál ez eltarthat néhány hétig is. Sok esetben „észrevétlen” a tanulási folyamat vége, egyszerre csak teljes természetességgel használjuk egész nap szemüvegünket, és látunk újra ugyanolyan kényelmesen , mint „20-25 évvel azelőtt”. A tapasztalat azt mutatja, hogy akinél a tanulási folyamat meghaladja az 1 hónapot, ott kevés kivételtől eltekintve általában máshol keresendő a probléma.

Mi történik, ha nem tudom megszokni multifokális szemüveglencséimet?

Legfrissebb kutatások szerint az európai lakosság 1%-a alkalmatlan a progresszív lencse viselésére, kicsi a valószínűsége, hogy Ön közéjük tartozna. Vevőink nagy többsége megszokja progresszív lencséit! Ha mégsem sikerül, üzletünk a Hoya Lifestyle és Summit Pro lencséire ad megszokási garanciát, melynek keretében, ha 3 hónap viselési idő után sem tudja megszokni multifokális lencséit, úgy kicseréljük azokat vagy egy másik progresszív lencsére, vagy egy pár távoli és egy pár olvasó, vagy egy pár bifokális lencsére az Ön kívánsága szerint.